Mainosforcen blogin lukijat, tervetuloa! Tänään tutustumme pikkuisen sellaiseen aiheeseen, joka usein jää huomiotta kotisivujen hakukoneoptimoinnissa, nimittäin sivustokartta. No mikä se on ja miksi se on niin tärkeä? No katsotaanpa. Sukelletaan siis pikkuisen syvemmälle tähän verkkosivuston olennaiseen komponenttiin. Kannattaa tutustua, ei Janne näitä tänne huvikseen kirjoittele...

Mikä se sivustokartta on?

Sivustokartta, joka tunnetaan myös paremmin nimellä sitemap.xml, on XML-tiedosto, joka sisältää listan kaikista sinun kotisivujesi sivuista ja niiden välisistä hierarkisista suhteista. Se toimii niin kuin kartta, joka ohjaa hakukoneita, kuten Googlea ja Bingiä, navigoimaan sivustollasi ja löytämään näitä kaikki tärkeät sisältösi.

Miksi se sivustokartta on tarpeellinen?

Sivustokartta tarjoaa useita merkittäviä etuja, jotka tekevät siitä välttämättömän työkalun kotisivujesi optimoinnissa:

1. Se parantaa hakukoneoptimointia: Sivustokartan avulla hakukoneet löytävät ja indeksoivat helposti kaikki sivustosi sivut, mikä taas sitten parantaa sivujesi hakutulosten näkyvyyttä.

2. Nopeuttaa indeksointia: Sivustokartan luominen ja lähettäminen hakukoneille voi nopeuttaa uusien ja/tai päivitettyjen sivustosi sivujen indeksointiprosessia hakukoneiden syövereissä tai paremminkin bittipyörteissä.

3. Tunnistaa sivuston rakenteen: Hakukoneet ymmärtävät paremmin sivustosi rakenteen ja hierarkian, mikä parantaa sivuston navigointia ja käytettävyyttä.

4. Löytää piilotettuja sivuja: Sivustokartta voi auttaa löytämään sivuja, jotka saattavat jäädä hakukoneilta huomaamatta, kuten dynaamisesti luodut sivut tai sivut, joihin ei ole suoria linkkejä.

5. Tunnistaa virheitä: Sivustokartta voi paljastaa virheitä sivustorakenteessasi, kuten rikkinäisiä linkkejä tai 404-virheitä, joita voit korjata parantaaksesi käyttäjäkokemusta.

Sivustokartan luominen ja lähettäminen

Sivustokartan luominen on helppoa ja sitä voi tehdä useilla eri tavoilla:

Käytä kotisivujesisi CMS:ää: Useimmat sisällönhallintajärjestelmät (CMS), kuten WordPress ja Drupal, tarjoavat sisäänrakennettuja työkaluja sivustokartan luomiseen. Esimerkiksi Yoast SEO on melkoisen kätevä. Se osaa automaattisesti luoda aina uuden sivustokartan, kun sivuja lisätään sivustollesi. Tämä ominaisuus on muuten kaikilla Mainosforcen asiakkailla aktivoituna, jotka käyttävät Yoast SEO plugaria. Sivustokartta tuotetaan automaattisesti ja asiakkaan ei siitä tarvitse huolehtia.

Käytä sivustokarttageneraattoria: On olemassa useita ilmaisia ja maksullisia sivustokarttageneraattoreita, jotka voivat auttaa sinua luomaan sivustokartan nopeasti ja helposti. Esimerksi https://www.xml-sitemaps.com/

Luo sivustokartta käsin: Siinä tapauksessa, jos olet kokenut web-kehittäjä, ja pystyt luomaan sivustokartan käsin näpräten, voit sen tehdä. Minä valitsen kuitenkin yksinkertaisemman tien.

Kun olet luonut sivustokartan, sinun on lähetettävä se hakukoneille. Voit tehdä tämän käyttämällä Google Search Consolea tai Bing Webmaster Toolsia. Kesäkuuhun 2023 saakka Google antoi mahdollisuuden toimittaa sivustokartta heille pingaamalla sivustokartan osoite. Silloin kuka tahansa pystyi ilmoittamaan sivustokartan osoitteen Googlelle, ilman että sinun tarvitsi erikseen kirjautua Search Consoleen. Nyt se ei enään valitettavastti onnistu.

Sivustokartan välttämättömyys

Sivustokartan luominen ja lähettäminen hakukoneille on siis hyvinkin olennainen osa kotisivujesi optimointia. Se auttaa sinua parantamaan hakukonelöydettävyyttäsi, nopeuttamaan indeksointiprosessia ja varmistamaan, että hakukoneet ymmärtävät sivustosi rakenteen ja hierarkian oikein.

Muista kuitenkin, että sivustokartta on vain yksi pienen pieni osa onnistunutta kotisivujen optimointia. Muita, muutamia tärkeitä tekijöitä ovat mm. erityisesti laadukas sisältö, hakukoneoptimointiin sopivat metakuvaukset ja avainsanat sekä vahva linkkiprofiili.

Toivottavasti tämä kirjoitukseni auttoi sinua ymmärtämään sivustokartan tärkeyden ja antoi sinulle tarvittavat tiedot sen merkityksestä hakukoneoptimoinnin kokonaiskuvassa. Ja jos heräsi kysymyksiä, niin ota yhteyttä.

Scroll to top