Mainosforcella on taas asiaa. Nyt puhutaan pienestä tiedoston pätkästä nimeltä robots.txt ja tämä ei ole mitään nörtteilyä, vaan hakukoneoptimointia.

Robots.txt-tiedosto on pienen pieni tiedoston pätkä, jolla saadaan tehtyä sivuillesi jopa suurikin ero puhuttaesa hakukoneoptimoinnista. Tällä pienen pienellä tiedoston pätkällä on suuren suuri merkitys erityisesti silloin, kun puhutaan hakutulossijoituksista tahi sivuston näkyvyydestä verkossa.

Mikä ihme on robots.txt?

No robots.txt-tiedosto on tekstipohjainen tiedosto, joka yleensä sijaitsee sivustosi juuressa ja antaa ohjeita hakukoneille siitä, mitkä sivustosi osat ne voivat indeksoida ja mitä eivät. Se toimii ikään niin kuin sääntökirjana, joka kertoo hakukoneille, miten ne voivat ja saavat käsitellä sivustoasi.

Miksi se sitten on tärkeä?

Robots.txt-tiedosto auttaa hakukoneita hallitsemaan sivustosi indeksointia ja siten sec vaikuttaa suoraan hakukoneiden käsitykseen sivustosi sisällöstä ja relevanssista. Tämä voi vaikuttaa sivustosi näkyvyyteen ja sijoitukseen hakutuloksissa.

Mitä sillä sitten voi tehdä?

Sillä voit tehdä monia asioita, kuten:
• Estää tiettyjen sivujen indeksoinnin: Sen avulla voidaan estää hakukoneita indeksoimasta tiettyjä sivuja, kuten testisivuja tai kiitossivuja, jotka eivät ole relevantteja käyttäjille. Tosin kaikki ylimääräiset sivut, jotka eivät ole käytössä on syytä muutenkin poistaa...
• Sen avulla pystyt ohjaamaan hakukoneita tiettyjen sivuston osien läpi: Voit ohjata niitä tiettyihin kansioihin tai sivuston osiin, kuten estämään niiden indeksoinnin tai sallimaan sen.
• Sen avulla voit myös blokata hakurobottien pääsyn tiettyihin resursseihin. Voit estää hakukoneita indeksoimasta tiettyjä resursseja, kuten kuvia, videoita tai tiedostoja, jotka eivät ole relevantteja hakutuloksissa.

Miten luodaan tehokas robots.txt-tiedosto?

Tehokkaan robots.txt-tiedoston luominen vaatii huolellista suunnittelua ja harkintaa. Tässä muutamia Mainosforcen vinkkejä:

Käytä selkeitä ohjeita. Kirjoita selkeät ohjeet ja säännöt, jotka ohjaavat hakukoneita sivustollasi.

Testaa ja päivitä säännöksiä. Testaa robots.txt-tiedoston toimivuutta ja päivitä sitä tarvittaessa, kun sivustosi rakennetta tai sisältöä muutetaan.

Vältä liiallista estämistä. Varmista, ettet estä hakukoneita indeksoimasta tärkeitä osia sivustostasi, kuten sisältöä tai linkkejä.

Hyödynnä analytiikkaa. Seuraa sivustosi suorituskykyä ja käyttäjien käyttäytymistä analytiikkatyökalujen avulla ja muokkaa robots.txt-tiedostoa tarvittaessa.

Jos tämä kyseinen teksti tuntuu vaikealta ymmärtää ja olet Mainosforcen asiakas. Älä huoli, sinulla on jo sivustollasi robots.txt valmiiksi luotuna. Sinun ei siihen tarvitse puuttua. Mutta on hyvä sinällään tietää, mitä kaikkea hakukoneoptimointi pitää sisällään. Ja jos heräsi kysymyksiä, niin kysy.

Scroll to top